Vi fick ett brev… Vardagsbekymmer med ADHD

– Du, ska vi inte skriva ett blogginlägg?

– …Njaae… ska vi?

I vårt arbete får vi ofta höra berättelser om brist på motivation. Till exempel är det vanligt att personer med ADHD känner en instinktiv motvilja mot att ta sig an vardagliga uppgifter. Saker som att diska, plocka undan eller att vika och lägga in tvätten i garderoben.

Det är i och för sig ganska vanligt i allmänhet, att folk tycker att det här är tråkigt och hellre gör något annat. Men för en person med ADHD kan sådana uppgifter vara helt omöjliga att utföra. När man också är lite osystematisk i sitt sätt att ta sig an uppgifter av det här slaget, så står man där i slutändan med inte bara ”en disk” att plocka undan, utan en hel veckas disk. Att reda upp ett kaos är väldigt mycket svårare. Ofta går det inte att tvinga sig till att göra det, och ständiga misslyckanden, med till synes små saker, leder ofta till en känsla av skam. Att inte duga. I längden drabbar det självkänslan på ett negativt sätt.

2017-04-25 20.16.14

Vi fick ett mejl av en person med ADHD som berättade om ett kreativt sätt att använda vår app ”Lågaffektivt bemötande”. Hen berättade att just sådana saker som ovan ofta blev ogjorda, och hade börjat använda appen till att kartlägga sin egen känsla av ”motvilja”. Vi tyckte att det var ett roligt sätt att använda appen på! Även om det inte var ursprungssyftet med den, så funkar den såklart till att kartlägga frekvensen av många slags problem.

Att inte få sådana här småsaker gjorda kan till exempel leda till att man inte har rena kläder att ta på sig till jobbet, eller att inte betala hyran i tid och i värsta fall blir vräkt. För personer med ADHD är det ofta summan av alla sådana här små svårigheter som orsakar de största problemen i livet och riskerar på sikt att skapa psykisk ohälsa, som ångest, depression och utmattning.

Personen som skrev till oss ville förändra det här. Hen behövde först få koll på hur ofta, och när oviljan att göra kom. Hen berättade att genom att använda appen till att markera när motståndet uppstod och hur starkt det var, så fick hen syn på att det var vanligare att det hände på eftermiddagen eller tidiga kvällen. Brevskrivaren frågade om vi hade några råd om hur man kunde gå vidare.

Eftersom vi vet att det är många som kämpar med liknande saker, så tänkte vi att vi skulle skriva ett blogginlägg om saken.

Man kan tänka sig flera vägar framåt utifrån det som brevskrivaren berättar. En väg är att försöka finna orsaker till motståndet. Det är nog det vanligaste sättet att tänka. Problemet med det är att vi människor är komplexa och sammansatta individer och det är ofta ganska svårt att hitta en tydlig orsak. Det kan också vara svårt att göra något åt den.

Vi föredrar att fokusera på hinder och möjligheter, det är ofta saker man har mer kontroll över. I det här fallet var det tydligt att det var svårare på eftermiddag och kväll. Då kan man tänka att personen kanske faktiskt är trött och har mindre ork. Tröttheten blir ett hinder för att övervinna motviljan, och det blir svårare. Tänkbara åtgärder är att titta på varför man blir så trött, kanske kan man öka energin genom att se över sina måltidsvanor. Äter man ordentlig lunch? Skulle det gå lättare om man satte sig med räkningarna efter att man ätit middag?

En annan vinkel är att titta på möjligheterna, det var lättare att övervinna motviljan på morgon och förmiddag. Kanske kan man utnyttja det genom att ändra planeringen? Starta diskmaskinen på morgonen innan man går till jobbet till exempel. Eller betala räkningarna vid morgonkaffet.

Vi vill tacka brevskrivaren för att ha delat med sig av sin historia. Vi tyckte att det var ett kreativt sätt att använda vår app på och är glada att den har varit till nytta.

Appen Lågaffektivt bemötande finns till både iPhone/iPad och Android.

appstore-bagde google-badge

Läs mer:

Kartlägg och förstå utbrott med appen Lågaffektivt bemötande

Där det finns människor finns problem

Appen

Detta inlägg publicerades i App och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s