Där det finns människor finns problem

applogo-s3s

När vi tittar tillbaka i historien, kantas den av både krig och konflikter mellan människor.

Så länge inte alla är överens om att det övergripande målet är att ta ansvar för att vara överens och hålla sams, verkar det vara svårt att komma dit.

Det är kanske också dumt att tro, att vi alltid ska kunna vara sams. I heta diskussioner, debatter och samtal, uppstår utveckling, närhet och relationer, som gör att vi utvecklas. Det viktiga är dock att ta ansvar för att ingen känner sig kränkt eller ledsen på grund av det vi säger, för då uppstår en maktobalans, och samtalet som kan leda till utveckling riskerar istället att bli ett bråk, en konflikt.

Det finns sammanhang och umgängesformer där det naturligt finns maktobalanser. Till exempel i familjer. Föräldrar får bestämma mer i familjen än vad barn får. Och föräldrar får delvis bestämma över sina barn, eftersom att de har ett ansvar för sina barns säkerhet, trygghet och utveckling. Därför är det också en förälders ansvar att se efter barns rätt att vara just barn. Att få göra egna erfarenheter och lära sig av dem är en viktig del av utvecklingen. Och med ökad ålder och mognad låter vi barn göra nya erfarenheter och ta mer eget ansvar.

När vi vuxna ger barn rättigheten att vara barn accepterar vi samtidigt att barn måste få bråka, säga nej och på andra sätt träna sig i sin strävan mot ökad självständighet. Det betyder inte att det är en enkel uppgift. Prövningarna kan bli många. Alla föräldrar som försökt bromsa sitt barns erfarenheter eller utveckling vet, att när vi t.ex. säger nej, kan barnet göra olika mycket motstånd. De kan slå i dörrar, kalla oss fula saker, slåss eller skada sig själva. Sådana beteende kallar vi som arbetar med Lågaffektivt bemötande för problemskapande beteenden.

Det är så det är; där det finns människor finns problemskapande beteenden. Det är inget konstigt.

I alla familjer och sammanhang där det finns människor, uppstår konflikter. Det hör till. Men ibland går konflikterna över styr och vi behöver förstå och lösa problem. Ibland är orsakerna tydliga och konflikterna lätta att lösa. Ibland är det svårare att se orsakerna. Det kan kännas som att bråket kom från tomma intet. Eller så kan det kännas som att det aldrig är annat än bråk. Det är därför vi utvecklat appen Lågaffektivt bemötande. Appen är till  för att hjälpa föräldrar och verksamheter att förstå och lösa problem. Att systematiskt undersöka när det finns problemskapande beteenden är det första steget i att kunna lösa ett problem. Och där kan appen vara ett hjälpmedel.

Lågaffektivt bemötande är en app som hjälper dig att överblicka bråk/problemskapande beteende. Appen är enkel att använda, analysen av problemskapande beteende kan vara knepigare. Vissa kanske ser tydliga mönster själv och kan anpassa krav eller på andra sätt underlätta så att det blir mindre bråk. Vår erfarenhet är att det ibland kan vara svårt att förstå problemskapande beteenden. Då kan man behöva professionell hjälp för att förstå människors variation av funktioner och på så vis komma till rätta med problematiska situationer.

Appen Lågaffektivt bemötande finns både till android och till iPhone.

appstore-bagde google-badge

Read this in English ->

Detta inlägg publicerades i App och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Där det finns människor finns problem

  1. Pingback: Kartlägg och förstå utbrott med appen Lågaffektivt bemötande | Pedagogiskt Kapital

  2. Pingback: Vi fick ett brev… Vardagsbekymmer med ADHD | Pedagogiskt Kapital

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s